Tyrkiet slår Østrig 2-1 og er klar til kvartfinalen i Euro 2024

Et mål i første minut og en fantastisk redning i de sidste sekunder var med til at sende Tyrkiet i kvartfinalen ved EM 2024.

Merih Demiral scorede to gange, herunder åbningsmålet efter bare 57 sekunder, og målmand Mert Gunok præsterede en af turneringens bedste redninger dybt inde i overtiden, da Billige Tyrkiet fodboldtrøjer slog Østrig 2-1 i ottendedelsfinalen tirsdag.

"Vores holdånd viste sig indtil sidste minut," sagde Tyrkiets træner Vincenzo Montella.

Gunok viste gode reflekser og smidighed, da han dykkede til højre for at afværge et hovedstød fra tæt hold fra Christoph Baumgartner fire minutter inde i tillægstiden.

Med den redning er der lagt op til en kvartfinale på lørdag mod Holland, et hold, som Montella sagde "kæmper som løver".

"Vi vil samle vores mentale og fysiske styrke og blive ved med at følge vores vej," sagde han.

Østrig havde 21 forsøg sammenlignet med Tyrkiets seks og testede jævnligt Gunok.

"Jeg er sikker på, at hvis Baumi havde scoret for at få kampen ud i forlænget spilletid, ville vi have vundet kampen," sagde Østrigs træner Ralf Rangnick. "Det eneste, man kan beskylde os for, er, at vi ikke scorede nok mål på de chancer, vi havde, og at vi ikke arbejdede godt to gange på dødbolde."

Kampen fik en voldsom start. Begge hold havde chancer inden for de første 30 sekunder, før Demiral scorede, da det østrigske forsvar ikke formåede at håndtere et hjørnespark.

Baumgartners forsøg på clearing prellede af på holdkammeraten Stefan Posch og endte hos målmand Patrick Pentz, som fik den reddet på stregen, så Demiral kunne kaste sig over returen og score.

Det var det næsthurtigste mål nogensinde ved EM - Albanien scorede efter 23 sekunder mod Italien i gruppespillet.

Demirals mål udløste vild jubel blandt de fleste fans på stadion - og også mange uden for. Tyskland er hjemsted for omkring 3 millioner tyrkere eller folk med tyrkiske rødder, hvilket gør dem til landets største etniske minoritet, og holdet har nydt stor opbakning ved Euro 2024.

Østrig svarede næsten igen, men Demiral gjorde på en eller anden måde nok til at forhindre Baumgartner i at score på stregen.

Østrigerne kom ud med fornyet energi efter pausen, men et hjørnespark gav Tyrkiet et pusterum. En regn af ølbægre kunne ikke afskrække Arda Guler, da han leverede et perfekt indlæg til Demiral, som headede sit andet mål ind i det 59. minut.

Østrigs hjørnesparkstager, Marcel Sabitzer, blev også overdænget med ølbægre i den anden ende og gik på et tidspunkt ned på jorden og tog sig til hovedet for at vise, at han var blevet ramt. Men han var hurtigt på benene igen.

Stefan Posch headede Sabitzers aflevering videre til den umarkerede Gregoritsch, som sendte bolden i mål ved bageste stolpe.

Ingen af holdene kunne tilføje mere på trods af et væld af chancer i regnen, og Gunok kom med sin største redning i de sidste sekunder.

Begge hold var uden deres normale anførere. Tyrkiets Hakan Calhanoglu var suspenderet, og Østrig fodboldtrøjer kvinder David Alaba, der uden tvivl er landets bedste spiller, er stadig ved at komme sig over en knæskade, der holdt ham fra at spille i turneringen,

Alaba var der for at støtte holdet, som overraskende toppede en gruppe med Frankrig og Holland, og han delte en varm omfavnelse med Guler, hans holdkammerat fra Real Madrid, før kickoff.

Holland Europa Cup Trøje besejrede tidligere Rumænien med 3-0 og gik videre.